Ormari za zamrzavanje

Nameće li vam prostor u kojem živite ograničenja zbog kojih si niste u mogućnosti nabaviti škrinju za zamrzavanje, prosto iz razloga jer je nemate gdje smjestiti, velika je vjerojatnost da ukoliko već isti nemate, a onda barem razmišljate o ergonomičnijem rješenju kakvo je ormar za zamrzavanje ili popularni „ladičar“.

Za razliku od klasične škrinje koja samim svojim oblikom, a dimenzije da i ne spominjemo, zauzima priličan prostor, ormar za zamrzavanje, dimenzijama istovjetan standardno velikom hladnjaku, prostor će zauzimati gotovo pa samo u visinu. No ovu uštedu prostora dobit ćete i ukoliko se odlučite za „ladičar“ nešto manjih dimenzija kakav se također može pronaći u svim bolje opremljenim trgovinama bijele tehnike. Pored dimenzija ono na što treba osvrnuti pažnju jest i sama prostorija u kojoj ormar za zamrzavanje namjeravamo smjestiti jer s obzirom da zamrzivače krasi titula najvećeg potrošača električne energije treba imati na umu, i uz pomno odabran viši rang energetskog razreda, da ormar za zamrzavanje ne smještamo pored izvora topline ili pak izlažemo direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Ukoliko se odlučite uložiti dodatan novac, osim za viši energetski razred, tada ćete biti u mogućnosti izabrati između brojnih zamrzivača ovog tipa kod kojih se temperatura može podesiti, ali i pratiti digitalno, pomoću zaslona ugrađenog na samom ormaru. Neki modeli omogućuju i različite vrste temperature u određenom dijelu sama zamrzivača odnosno ladica koje se skrivaju u unutrašnjosti. Izrađene od plastike ili pak stakla, ladice omogućuju ne samo uredan raspored namirnica spremljenih unutar zamrzivača već i bolju preglednost kakva nije svojstvena klasičnoj škrinji.

Dodatne opcije koje vam zamrzivač može ponuditi su brzo zamrzavanje koje će sačuvati sve hranidbene i energetske vrijednosti hrane, ali isto tako i sve popularnija no frost tehnologija. A što to zapravo znači? Kako samo ime kaže, nemogućnost smrzavanja, ali u ovom slučaju ne hrane što je i osnovni cilj zamrzivača, već nuspojava njezina zamrzavanja, odnosno vlage koja se s vremenom može nakupljati u gromadama leda u ladicama ili na unutrašnjim stijenkama vašega ormara. Uz postojanje posebnog „suhog“ ventilatora u tu svrhu ova pojava svedena je na najmanju moguću mjeru što ne samo da pridonosi kvaliteti sadržaja koji ste ondje pospremili jer „otapanje“ s vremena na vrijeme neće biti slučaj već i osigurava jednostavno i brzo čišćenje tek brisanjem krpom.
Na kraju ostaje da kažemo još ponešto o dizajnu, a on ide ukorak ne samo s trendovima već i sa hladnjacima od kojih se po vanjštini gotovo i ne razlikuje. Ukoliko ste u mogućnosti, najvjerojatnije ćete iskombinirati ova dva uređaja, ali ako tome i nije tako, nešto možda oku manje privlačan, ali zato ništa manje funkcionalan ormar za zamrzavanje možete pronaći u u popularnoj ugradbenoj verziji koja će se uklopiti u svaku kuhinju. Uostalom, naglasak je ovdje ipak na čuvanju namirnica… odaberite najjeftinije iz bogate ponude ormara za zamrzavanje.