Što blog čini blogom?

Odlučili ste se otvoriti blog ili ga već imate? Evo nekoliko stavki bez kojih po meni blog po defaultu mora imati. Pogledajte blogove ozbiljnih blogera, sve ono što im je zajedničko pokušat ću objediniti u ovom članku i prenjeti vama kako bi i vaš blog dobio predznak ozbiljnog.

Unatoč činjenici da i ovaj blog kojeg upravo čitate ima sve te stavke još uvijek ne mogu reći da se ovdje radi o ozbiljnom blogu iako se autor trudi, ali uvijek skrene s teme jer padne mu na pamet da bi mogao pisati o nečemu što nema veze s web dizajnom.

Social media

Druga bitna stavka je “share” to jest pojednostavljena mogućnost dijeljenja. Da mislim na one male ikonice u članku pomoću kojih možemo objaviti sadržaj na raznim social media stranicama kao što su Twitter, Facebook. Namjerno sam naveo samo ova najvažnija dva jer nema potrebe nabacit tri reda ovih ikonica zbog slabe zainteresiranosti čitatelja da nešto “podjele” pogotovo ako se radi o domaćim blogovima. Naravno, na vama je da na vašem blogu postoji ta mogućnost.

Tražilica

Dajte vašim posjetiteljima mogućnost za pronalaženje sadržaja na vašem blogu. Po mom mišljenju najsretnije rješenje je postaviti google prilagođeno pretraživanje. Nemojte dovesti vaše posjetitelje u situaciju da nemaju mogućnost brze pretrage kad to požele.

Arhiva članaka

Arhiva svih članaka na jednom mjestu osim što je dobra za SEO također omogućava posjetitelju brzi pregled po naslovima članka svih objavljenih tekstova na blogu i to na jednom mjestu. Također nije loše imati i stranicu s listom tagova.

Kontakt obrazac

Prva stavka je kontakt obrazac. Vjerujem da tu nema što puno za objašnjavati jer jednostavno kontakt forma mora postojati na blogu kako bi vaši posjetitelji bez obzira na stručnost mogli na vrlo lagan način stupiti u vezu s samim autorom bloga.